Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 13:00 - Българското правителство се бори срещу руските хибридни войни, чиито агенти са и в тоя сайт
Автор: mislitelqt Категория: Политика   
Прочетен: 259 Коментари: 1 Гласове:
0



 Значителни рискове и заплахи за националната и съюзната сигурност генерира и активното използване от руската страна на хибридни операции и заплахи за употреба на военна сила при защитата на интересите й. Това е записано в доклада за националната сигурност за 2018 г., който беше приет от правителството и предстои да бъде гласуван в парламента. Кибератаките и дезинформационните кампании, част от т.нар. хибридна война, продължиха да бъдат основно средство за формиране и разпространение на превратни представи и стереотипи с антиевропейска насоченост в редица държави членки и кандидати за членство в ЕС и за подкопаване на единството в ЕС и НАТО" констатира доклада.

Фалшивите новини също са заплаха за националната сигурност

Увеличава се честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията в Република България, пише в изводите за киберсигурността. "Използването на социалния инженеринг и сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите допълнително повишава нивото на виктимизация. Същевременно добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи", пише в доклада.


"Използването на фалшиви новини и факти цели упражняване на определен контрол и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като "Фейсбук" и "Туитър" и интернет комуникациите", се отбелязва в доклада за националната сигурност. Това е едно от малкото споменавания за рисковете от фалшивите новини в български доклад за национална сигурност.


Кризата в Украйна застрашава региона
 

"Кризата в Азовско море от края на ноември 2018 г. показа критично висок потенциал за ескалиране, който пряко застраши регионалната архитектура за сигурност и формира нови опасности за колективната сигурност и отбрана", пише още в доклада. Констатациите са в главата "Външна среда за сигурност" и по-конкретно за предизвикателства пред сигурността в Черноморския регион. През миналата година те са били свързани с изострянето на конфронтацията в Източна Украйна и липсата на напредък в уреждането на "замразения" конфликт в Приднестровието. Средата на сигурност се е формирала от опитите на Руската федерация да се утвърди като военен и политически фактор в регионален и глобален мащаб.


Продължаващото неизпълнение и избирателно прилагане от Руската федерация на фундаментални международни договори в областта на контрола на въоръженията, в т.ч. развитието и разполагането на ракетна система в нарушение на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, засили рисковете за евроатлантическата сигурност, пише в доклада. В него се отбелязва, че нападението срещу семейство Скрипал във Великобритания е създало прецедент за употребата след Втората световна война на отровни вещества, разработвани като химическо оръжие, на територията на Европа.


Продължилото интензивното засилване и модернизация на военните способности на Руската федерация на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, включително и на прилежащите акватории, е задълбочило геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. Отбелязва се, че инцидентът в района на Азовско море през ноември 2018 г. и пленяването на украински плавателни съдове и екипаж в Керченския проток от бойни кораби на Руската федерация е сериозно нарушение на международното право и на свободата на корабоплаване.


Намаляване на растежа и задълбочаване на неравенството

"Световната икономика премина през своеобразен връх и започна процес на бавно, но устойчиво намаляване на растежа в съчетание с нарастването на глобалния дълг. Задълбочи се социалното разделение и неравенството", е друг извод за променящата се среда за сигурност.


Увеличават се опитите за придобиване на оръжия за масово унищожение

Разшири се географията на опитите за придобиване и разпространение на оръжия за масово унищожение (ОМУ) и средствата за тяхната доставка, е друга констатация на средата за сигурността. Според авторите рискът се е увеличил вследствие на опитите на отделни държави да развиват собствен ядрен и ракетен потенциал за военни цели, включително чрез нелегален трафик на изделия и технологии с двойна употреба. Засилил се е и интересът на терористични и екстремистки организации за придобиване на ОМУ, както и стремежът на организирани криминални групировки да си осигурят достъп до тях с цел реализиране на собствени икономически интереси.


Терористичните заплахи се запазили на високо ниво

Терористичните заплахи се запазиха на високо ниво, пише в частта за тероризъм на доклада. Авторите му отбелязват, че оперативните възможности на отделните групировки и джихадистки коалиции се променяли динамично, но всички те запазили способност за бърза адаптация към обкръжаващата ги среда. Въпреки че бойните действия срещу т.нар. "Ислямска държава" (ИД) доведоха до ликвидиране на бойния й потенциал в Сирия и Ирак, те не са неутрализирали рисковете за сигурността на страните от евроатлантическото пространство. Паралелно с опитите да пренесат усилията си в районите на Африка и Азия ИД дава индикации, че по отношение на държавите от ЕС и НАТО преориентират стратегията си към водене на децентрализиран джихад и разширяване на присъствието си в интернет. Заради активната пропаганда рисковете от извършване на индивидуални терористични действия в страните по местоживеене в Европа остават високи.


За Република България и европейските страни заплаха продължиха да бъдат саморадикализирането и готовността за терористична дейност на отделни индивиди, нежелаещи да приемат европейската ценностна система и начин на живот, пише още в доклада за миналата година на правителството.


Отбелязва се, че заради председателството на България на ЕС през миналата година рискът от терористични актове у нас е бил повишен.




Гласувай:
2



1. 1997 - Ако следиш ефирните ТV програми,
21.02.2020 14:43
има ли някоя, която да не пуска руски филми? Това не е хибридна война, а достъп до култура и информация. Това обогатява, вкл. и тези, които не харесват Русия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mislitelqt
Категория: Други
Прочетен: 8745
Постинги: 9
Коментари: 11
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031